Aparatul mobil si functional este utilizat pentru corectarea anumitor probleme ortodontice (stimularea cresterii arcadelor pentru alinierea si indreptarea dintilor, corectarea formei maxilarelor etc.), fiind recomandat, in special, copiilor, in cazul carora este mai facila stimularea modificarilor corective.

Aparatul mobil si functional nu implica lipirea pe dinti, acesta putand fi scos de catre pacient la indicatiile medicului ortodont. Cu toate acestea, pentru a fi eficient si un astfel de aparat mobil trebuie purtat cat mai mult timp si este recomandat incepand cu varsta de 4 ani (pentru anomaliile severe).

In anumite cazuri complexe, anomaliile dintilor nu sunt rezolvate in totalitate de purtarea unui aparat mobil, motiv pentru care tratamentul presupune si montarea ulterioara a unui aparat ortodontic fix.

aparat-mobil
Aparatul mobil vizeaza in special alinierea dintilor, precum si corectarea anumitor anomalii care afecteaza dintii sau oasele, fiind eficient doar in conditiile in care pacientii il poarta zilnic, cel putin cateva ore, in functie de ce indicatii ofera medicul ortodont.

Aparatele ortodontice pot fi si functionale, recomandate atunci cand copilul are probleme cu maxilarele, ajutand fie la dezvoltarea, fie la prevenirea cresterii lor excesive. In plus, aceste tipuri de aparate au rolul de a corecta si anumite obiceiuri gresite: respiratia pe gura, deglutitia gresita, sugerea degetelor.

Tratamentul dureaza, de obicei, intre 6-12 luni, variatiile fiind determinate de problema pe care o intampina fiecare pacient in parte. De asemenea, sunt necesare programari regulate la medicul ortodont pentru ajustarea aparatului. Neprezentarea la control, deteriorarea continua a aparatului sau ignorarea instructiunilor de purtare va conduce la prelungirea duratei tratamentului.

Este dureroasa purtarea unui aparat mobil sau functional?

Este posibil ca in primele 3-5 zile, precum si la fiecare ajustare a aparatului mobil sa apara discomfort, dar care poate fi tratat prin administrarea de calmante, utilizate in mod normal pentru dureri de cap. In cazul in care durerile nu cedeaza dupa cateva zile, este indicat sa va adresati medicului ortodont. Pot exista si cazuri in care intervin modificari ale capacitatii de vorbire. Acest lucru este doar temporar si, de obicei, totul revine la normal in termen de cateva zile. Pentru a elimina cat mai repede aceasta neplacere puteti exersa cititul cu voce tare.

Dupa montarea aparatului mobil(aparate fara bracketi dar care raman cimentate tot timpul in cavitatea bucala,ex:disjunctorul,pendulum,quadhelix) s-ar putea sa nu reusiti sa mancati in mod normal. Medicul va poate recomanda scoaterea lui in timpul mesei, astfel ca trebuie sa va asigurati ca nu il deteriorati si il depozitati in mod adecvat. Pentru ca tratamentul ortodontic sa fie cat mai eficient si sa isi faca efectul in cel mai scurt timp, este important sa aveti mare grija de aparatul dentar. In scopul prevenirii deteriorarii, ar trebui evitate urmatoarele alimente sau obiceiuri:

    • Alimentele dure sau lipicioase: caramelele, batoanele de ciocolata, guma de mestecat, morcovi, mere crocante etc;
    • Consumul de bauturi acidulate (inclusiv bauturile dietetice) si cantitati excesive de suc de fructe.
  • Roaderea unghiilor sau muscarea pixurilor / creioanelor.

Periajul dintilor

Pentru evitarea afectarii dintilor sau gingiilor, este important ca dintii si aparatul dentar sa fie mentinute curate, prin spalarea lor dupa fiecare masa. Aparatul mobil dentar trebuie la randul sau curatat usor, fara deteriorarea sa. Pentru protectia suplimentara a dintilor este recomandata utilizarea zilnica a unei ape de gura cu fluor.

One Trackback

  1. […] u7vhofx ortodontie Go look at this awesome page… aparat dentar copii […]

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


4 + 9 =