[one-half last=no]

Termenul de chirurgie ortognata este unul nefamiliar pentru majoritatea persoanelor. Scopul interventiei chirurgicale ortognate este acela de a corecta problemele functionale si estetice, cauzate de deformari osoase subiacente.

Este posibil sa fi experimentat deja o parte din urmatoarele probleme: incapacitatea de a mesteca in mod adecvat, care compromite digestia, probleme de vorbire, disfunctie faciala caracterizata prin dureri de cap, dureri articulare, traumatisme dento-parodontale. Chirurgia ortognata este, de asemenea, o parte importanta a tratamentului de apnee obstructiva in somn.

Chirurgia ortognata este de multe ori solutia de tratament in cazurile in care problema muscaturii este atat de grava incat tratamentul ortodontic nu este suficient pentru a o corecta sau in cazul in care doar tratamentul ortodontic ar compromite aspectul fetei.

chirurgie-ortognata

Cine poate face astfel de  interventii chirurgicale ?

Pacientii cu varste de 18 – 45 de ani sunt cei mai buni candidati pentru interventii chirurgicale ortognate. O astfel de optiune este rar recomandata inainte de 18 ani. In cazul acestor persoane se apeleaza mai ales la tratament ortodontic. In conditiile in care acesta nu functioneaza, se poate lua in considerare si optiunea interventiei chirurgicale.

Procedura

Interventia chirurgicala se efectueaza fie de catre un specialist in chirurgie oro-maxilo-faciala, un chirurg plastician, respectiv un chirurg ORL in colaborare cu un medic ortodont. Intreaga procedura implica, de multe ori, purtarea de aparate dentare, inainte si dupa interventia chirurgicala, precum si un aparat de contentie (retainer) dupa indepartarea finala a aparatului dentar. Chirurgia ortognata este deseori necesara, dupa reconstructia despicaturii valului palatin (palatoschizis) sau a altor anomalii craniofaciale majore. In vederea asigurarii unei alinieri corecte a dintilor dupa operatie este nevoie de o atenta coordonare intre chirurg si medicul ortodont.

chirurgia-ortognata

Prima consultatie

In timpul primei consultatii, medicii evalueaza ocluzia si caracteristicile faciale, fac radiografii, fotografii, masuratori ale fetei si ale dintilor, modele de gips dentare. Scopul acestei consultatii este de a colecta toate informatiile necesare pentru a realiza un plan de tratament. In cursul acestei prime consultatii, pacientului ii sunt prezentate aspectele generale ale problemei de care sufera, precum si solutiile posibile. Planul de tratament ortodontic individual este pregatit in urmatoarele 1 – 2 saptamani de la prima consultatie.

Realizarea acestuia impune o examinare clinica amanuntita a tuturor informatiilor colectate in timpul consultatiei, deoarece odata ce tratamentul este inceput, este aproape imposibil de suspendat. De asemenea, este importanta si starea generala de santatate a pacientului, precum si istoricul bolilor de care acesta a suferit. Sunt luate in considerare eventualele contraindicatii pentru interventia chirurgicala sau anestezia generala.

[/one-half]

[one-half last=yes]

interventie-chirurgicala-ortognata

A doua consultatie

A doua consultatie este programata la 2 la 3 saptamani dupa prima. In aceasta perioada, starea medicala a pacientului este analizata si planul de tratament ortodontic individual este pus la punct. Acesta din urma va fi prezentat pacientului in detaliu, fiind discutate inclusiv riscurile si eventualele complicatii ale interventiilor. In plus, pacientului ii este propusa si o alternativa non-chirurgicala.

Interventia chirurgicala

Interventia se poate face unui pacient sanatos, care nu sufera de infectii virale ale cailor respiratorii cu cel putin 2-3 saptamani inainte de operatie. Este strict interzis sa bea lichide sau sa manance in dimineata interventiei.

Operatia se efectueaza sub anestezie generala si poate dura de la 1,5 ore pentru o parte a maxilarului si pana la 6 ore pentru o interventie chirurgicala care implica atat maxilarul superior cat si cel inferior, precum si grefare osoasa. Modificarile se fac prin incizii la nivelul oaselor mandibulei si/sau a maxilarului si repozitionarea corecta a acestora.

Posibile complicatii

Ca orice in alta interventie chirurgicala, pot exista unele complicatii, cum ar fi hemoragii, umflare, infectii, greata si varsaturi. Ar putea, de asemenea, aparea amorteala la nivelul fetei din cauza unor leziuni ale nervilor. Amorteala poate fi temporara, sau, in foarte putine cazuri, permanenta. In general, complicatiile acestui tip de interventie chirurgicala sunt rare.

Ele sunt anticipate de medicul chirurg in discutiile cu pacientul, acesta din urma fiind sfatuit care sunt masurile necesare de luat pentru rezolvarea eventualelor complicatii.

Perioada postoperatorie

Timpul de recuperare normal poate varia de la cateva saptamani pentru interventii chirurgicale minore, pana la un an pentru o operatie mai complicata.

Pentru unele interventii chirurgicale, durerea poate fi minima, in cazurile in care leziunile nervilor sunt minore. Medicii vor prescrie medicamente impotriva durerii si antibiotice specifice in aceste cazuri. De multe ori apar umflaturi in jurul zonei maxilarului, si, in unele cazuri, echimoze (invinetirea zonei). Umflaturile si echimozele vor disparea, de regula, in primele cateva saptamani.

Dupa operatie, pacientii sunt sfatuiti, de asemenea, sa adopte o dieta bazata pe lichide, ulterior putand fi introduse alimente moi si treptat sa se revina la alimentatia normala. Dieta este foarte importanta, pentru a accelera procesul de vindecare.

De asemenea, munca fizica nu este recomandata in prima luna dupa interventia chirurgicala, insa munca de birou la domiciliu poate fi inceputa imediat dupa externarea de la spital. Restrictii sunt impuse si in ceea ce priveste activitatile sportive. Acestea pot fi reluate dupa o luna de la interventie, daca nu este vorba de un sport de contact (in acest caz durata restrictiilor se prelungeste cu inca trei luni). Sauna sau piscina ar trebui evitate cel putin 2 luni.

9 Trackbacks

  1. […] stomatologic. (http://www.clinicaortodontie.ro/chirurgia-ortognata-ortodontic/) O interventie chirurgicala ortognata poate fi efectuata de pacientii cu varste de 18 – 45 de […]

  2. […] stomatologic. (http://www.clinicaortodontie.ro/chirurgia-ortognata-ortodontic/) O interventie chirurgicala ortognata poate fi efectuata de pacientii cu varste de 18 – 45 de […]

  3. […] stomatologic. (http://www.clinicaortodontie.ro/chirurgia-ortognata-ortodontic/) O interventie chirurgicala ortognata poate fi efectuata de pacientii cu varste de 18 – 45 de […]

  4. […] stomatologic. (http://www.clinicaortodontie.ro/chirurgia-ortognata-ortodontic/) O interventie chirurgicala ortognata poate fi efectuata de pacientii cu varste de 18 – 45 de […]

  5. […] stomatologic. (http://www.clinicaortodontie.ro/chirurgia-ortognata-ortodontic/) O interventie chirurgicala ortognata poate fi efectuata de pacientii cu varste de 18 – 45 de […]

  6. […] stomatologic. (http://www.clinicaortodontie.ro/chirurgia-ortognata-ortodontic/) O interventie chirurgicala ortognata poate fi efectuata de pacientii cu varste de 18 – 45 de […]

  7. […] stomatologic. (http://www.clinicaortodontie.ro/chirurgia-ortognata-ortodontic/) O interventie chirurgicala ortognata poate fi efectuata de pacientii cu varste de 18 – 45 de […]

  8. […] stomatologic. (http://www.clinicaortodontie.ro/chirurgia-ortognata-ortodontic/) O interventie chirurgicala ortognata poate fi efectuata de pacientii cu varste de 18 – 45 de […]

  9. […] stomatologic. (http://www.clinicaortodontie.ro/chirurgia-ortognata-ortodontic/)      ales efectuata   – acestor chirurgicala ortognata ortodontic. astfel  In   […]

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


2 + = 11