[one-half last=no]

Daca va confruntati cu probleme serioase de aliniere a dintilor, medicul dumneavoastra dentist va va recomanda cu siguranta sa consultati un medic ortodont. Fiecare pacient este diferit, cu nevoi si cerinte diferite. Deci, medicul ortodont va realiza un plan de tratament individualizat care se potriveste nevoilor dumneavoastra.

Consultatia va implica o discutie intre dumneavoastra si un medic ortodont si o evaluare a starii de sanatate a dintilor. Aceasta evaluare va include o examinare a dintilor si a maxilarelor, care este urmata de o serie de investigatii. Aceste investigatii vor include radiografii, fotografii(set ortodontic), realizarea unei amprente a dintilor necesara pentru proiectarea aparatului dentar pe care urmati sa il purtati.

Dupa aceste teste, medicul ortodont va discuta despre diversele optiuni de tratament disponibile pentru dumneavoastra. Este bine sa puneti cat mai multe intrebari medicului care va realizeaza planul de tratament ortodontic, pentru a intelege cat mai bine ce presupune acest tip de tratament, ce beneficii are, care sunt masurile de precautie pe care trebuie sa le luati, ce riscuri si costuri implica, precum si durata tratamentului.

Trebuie retinut inca de la inceput ca tratamentul poate dura de la cel putin 6 saptamani pana la trei ani, in functie de problema pe care o are fiecare pacient in parte si de aparatul dentar utilizar. Pentru a putea incepe tratamentul trebuie realizat un control amanuntit de catre un medic ortodont, iar daca se constata prezenta cariilor dentare, acestea vor trebui tratate in prealabil.

Aparatul dentar, odata plasat, este activat la perioade de timp constante pentru a ajuta dintii sa se indrepte. Arcul este scos si ajustat, iar benzile de cauciuc sunt si ele inlocuite.

Aparatele dentare
Cea mai comuna forma de tratament este aparatul dentar. Exista diferite tipuri de aparate, in functie de nevoile pacientilor atat functionale, dar si estetice:

Beneficiile tratamentului ortodontic

Tratamentul ortodontic prezinta beneficii si rezultate foarte bune atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Este vorba de beneficii pe termenul lung, in sensul

tratament-ortodontic

[/one-half]

[one-half last=yes]

imbunatatirii functionalitatii, aspectului si sanatatii dentare. De asemenea, in urma acestui tratament riscul de carii si boli gingivale este mult diminuat. Nu in ultimul rand, alinierea corecta a dintilor produce si un efect estetic remarcabil care influenteaza pozitiv starea psihologica a pacientilor, redandu-le increderea si dorinta de a zambi.

Din punct de vedere functional, tratamentul ortodontic contribuie la:

  • Pozitionarea mai buna a dintilor de pe ambele arcade;
  • Rezolvarea problemelor create de dintii supraaglomerati;
  • Corectarea muscaturii, in sensul in care ambele falci sunt aliniate, iar dintii superiori si cei inferiori se intalnesc atunci cand gura este inchisa;
  • Corectarea distantarilor dintre dinti;
  • Remedierea problemelor de vorbire;
  • Reducerea riscului ranirii dintilor proeminenti;

Riscuri

Tratamentul ortodontic este foarte sigur, cu riscuri minime, dar ca in orice tip de tratament pot aparea si neplaceri. Orice riscuri vor fi discutate intre dumneavoastra si medicul ortodont.

Cel mai bun sfat pe care vi-l putem da este sa urmati intocmai instructiunile date de medicul ortodont si sa mentineti o igienta dentara cat mai riguroasa. Acest lucru implica periajul dintilor de trei ori pe zi si folosirea atei dentare si a apei de gura pentru o curatare suplimentara. Acestea vor reduce riscul de complicatii.

Eventualele complicatii care pot aparea sunt:
1. Dureri gingivale: gingiile rosii, umflate sunt un efect secundar al utilizarii unui aparat dentar, dar acest lucru dispare odata ce v-ati obisnuit cu purtarea acestuia. Efectele neplacute apar in primele trei zile de la montarea aparatului, dar se diminueaza destul de repede.
Daca aceste complicatii apar mult mai tarziu in timpul tratamentului, atunci principala cauza este lipsa unei igiene corespunzatoare. Daca nu curatati aparatul sau dintii, acestia se vor pata, iar gingiile se vor inflama, devenind rosii, umflate si dureroase. In timp, pot aparea carii dentare si boli gingivale.
2. Dinti durerosi: pacientii resimt dureri dentare la fixarea aparatului si ulterior la ajustarea acestuia. Pentru calmarea durerilor sunt recomandate analgezicele. De asemenea, medicul ortodont va poate oferi o ceara speciala care contribuie la diminuarea durerii.
3. Alte riscuri: efectele pot aparea si in functie de starea de sanatate a pacientilor. Daca suferiti de o anumita afectiune, discutati cu medicul ortodont care sunt riscurile implicate de purtarea aparatului dentar.

 

medic-ortodont
[/one-half]

Write a comment:

*

Your email address will not be published.


+ 2 = 4